Soldaat was nooit zomaar een beroep voor joden. De keuze om al dan niet militair te worden, was ingebed in een diep en vaak fel debat over de eigen plek van joden in de ‘diaspora’. Moesten joden zich, zoals veel rabbijnen betoogden, onthouden van militaire verrichtingen, omdat dat simpelweg niet paste bij de passieve rol van joden in de diaspora? Moesten joden buiten het leger gehouden worden omdat zij, zo stelden veel niet-joodse politici, uiteindelijk niet loyaal aan de staat waren, maar slechts aan elkaar? Joden die dergelijke negatieve beelden wilden doorbreken en toch – als het mogelijk was – de kans grepen om militair te worden, wilden daarentegen een heel ander beeld uitdragen. Dat joden net als ieder ander terug konden vechten en trouw waren aan vorst en vaderland.
In deze lezing analyseert Bart Wallet de verschillende beelden van de joodse militair en zal hij met name in de Nederlandse context nagaan hoe en waar joodse soldaten voorkomen. Speciale aandacht is daarbij voor pogingen om aparte joodse legeronderdelen op te zetten, voor joden die carrière in het leger maakten en voor het opzetten van vormen van joodse (geestelijke) zorg voor dienstplichtigen en beroepsmilitairen in Nederland en de koloniën.
Bart Wallet is historicus, gespecialiseerd in joodse geschiedenis, en verbonden aan de afdeling politieke geschiedenis van de Vrije Universiteit Amsterdam en de afdeling Hebreeuws en joodse studies van de Universiteit van Amsterdam.